Τοποθέτηση απινιδωτών δημόσιας χρήσης στις αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις του Δήμου Παλλήνης

23 Νοεμβρίου 2021

KEAPP_LOGO 2020

ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ- ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΔΗΜΟΥ ΠΑΛΛΗΝΗΣ
ΚΛΕΙΤΑΡΧΟΥ & ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ Τ.Κ. 153 44 ΓΕΡΑΚΑΣ / ΤΗΛ. 210 66 19 937

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τοποθέτηση απινιδωτών δημόσιας χρήσης στις αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις του Δήμου Παλλήνης

 

1

Η Κοινωφελής Επιχείρηση Αθλητισμού-Πολιτισμού-Περιβάλλοντος Δήμου Παλλήνης προχώρησε στην προμήθεια και τοποθέτηση συνολικά επτά αυτόματων απινιδωτών δημόσιας χρήσης τελευταίας τεχνολογίας σε αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες προφύλαξης αλλά και άμεσης επέμβασης σε έκτακτες περιπτώσεις καρδιακής ανακοπής στις δημοτικές εγκαταστάσεις αλλά και στην δημιουργία ενός δημοτικού δικτύου απινιδωτών προς χρήση από όλους τους κατοίκους του Δήμου μας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Ο απινιδωτής είναι σχεδιασμένος για την αντιμετώπιση της καρδιακής ανακοπής, η οποία παραμένει βασική αιτία θανάτου, παρά τις προόδους στην επείγουσα καρδιακή φροντίδα.Η συσκευή είναι φορητή, μικρή, εύκολη στη χρήση και αναγνωρίζει αυτόματα την «ανώμαλη ηλεκτρική καρδιακή δραστηριότητα» που προκαλεί η ξαφνική καρδιακή ανακοπή και την αντιμετωπίζει χορηγώντας ελεγχόμενο ρεύμα στην καρδιά μέσω αυτοκόλλητων ηλεκτροδίων, πράξη που ονομάζεται απινίδωση. Σταματά την ανώμαλη ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς και της δίνει την δυνατότητα να λειτουργήσει κανονικά. Έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιείται από ΜΗ εκπαιδευμένους πολίτες ΧΩΡΙΣ ιατρική επίβλεψη.

Έχει ενσωματωμένες φωνητικές κι οπτικές οδηγίες στα ελληνικά και καθοδηγεί πλήρως τον πολίτη που σπεύδει να βοηθήσει, βήμα - βήμα. Δίνει τη δυνατότητα παροχής ηλεκτρικής ανάταξης, εάν αυτή απαιτείται, μετά από ανάλυση που κάνει το ίδιο το μηχάνημα και δίνει οδηγίες στον χρήστη για τη σωστή εκτέλεση ΚΑΡΠΑ με τη βοήθεια ηχητικών μηνυμάτων και ενδείξεων (μετρονόμου).

Ακόμα, οι συσκευές θα συνδεθούν στο σύστημα ασύρματης διαχείρισης και ελέγχου LifelinkCENTRAL όπου αποστέλνονται όλες οι πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση και τη χρήση του εξοπλισμού ενώ προβλέπεται η αυτόματη αποστολή δεδομένων σε τμήμα άμεσης βοήθειας και σε νοσοκομεία.

Με την τοποθέτηση των απινίδωτων προχωρήσαμε στη άμεση εκπαίδευση του προσωπικού των εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων και των καθηγητών φυσικής αγωγής, αλλά και των προπονητών των αθλητικών σωματείων, για τη σωστή χρήση του εξοπλισμού.

Απώτερος σκοπός μας είναι να πραγματοποιηθούν, όπως άλλωστε έχουμε κάνει και στο παρελθόν, ημερίδες πρώτων βοηθειών ανοιχτές για όλους αλλά και επέκταση των σημείων πρόσβασης με την τοποθέτηση επιπλέον απινιδωτών σε άλλα σημεία της πόλης μας.

Ειδικότερα οι αυτόματοι απιδινωτές βρίσκονται τοποθετημένοι στα εξής σημεία:
1. 1ο Αθλητικό Κέντρο Γέρακα-Κλειστό Μπάσκετ ( Γέρακα & Ηράκλειας)
2. 2ο Αθλητικό Κέντρο -Κολυμβητήριο Γέρακα ( Γαργηττού & Μιλτιάδου)
3. 3ο Αθλητικό Κέντρο - Γήπεδο Ποδοσφαίρου Γέρακα ( Έκτορος & Τερψιχόρης)
4. ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ (Μάριζα) Παλλήνης ( θέση Μάριζα δίπλα από το Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης)
5. Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα (Κλειτάρχου & Αριστείδου)
6. Αθλητικό Συγκρότημα Παλλήνης- Ποδοσφαίρου, Στίβου, Μπάσκετ & Κολυμβητηρίου ( Λ. Μαραθώνιος )
7. Κλειστό Γυμναστήριο Κάντζας ( Τρυγονίων & Τειρεσία, Κάντζα)

Τέλος, καλούμε τους πολίτες να μην διστάσουν να τους χρησιμοποιήσουν, σε περίπτωση ανάγκης, και να ενημερωθούν επαρκώς για τη χρήση τους
Όσοι επιθυμείτε, ακολουθήστε το παρακάτω link για να δείτε πως λειτουργούν οι συγκεκριμένοι απινιδωτές και πόσο εύκολοι είναι στη χρήση τους ακόμη κι από απλούς πολίτες: https://youtu.be/Y0GtFIKCRkI

 

3

Πότε να χρησιμοποιήσετε έναν απινιδωτή
• Εάν δείτε κάποιο άτομο να λιποθυμά ή να βρίσκεται ήδη αναίσθητο, επιβεβαιώστε πρώτα ότι το άτομο δεν μπορεί να ανταποκριθεί.
• Φωνάξτε ή κουνήστε απαλά το άτομο, για να βεβαιωθείτε ότι δεν κοιμάται, αλλά ποτέ μην κουνάτε ένα βρέφος ή ένα μικρό παιδί. Αντ’ αυτού, μπορείτε να τσιμπήσετε απαλά το παιδί, για να προσπαθήσετε να το ξυπνήσετε.
• Ελέγξτε την αναπνοή του ατόμου. Εάν το άτομο δεν αναπνέει, ετοιμαστείτε να χρησιμοποιήσετε τον απινιδωτή.
Πώς να χρησιμοποιήσετε τον απινιδωτή
• Βεβαιωθείτε ότι το θύμα δεν έχει τις αισθήσεις του και δεν αναπνέει.
• Καλέστε το 166 ή ζητήστε από κάποιον άλλο να το καλέσει.
• Ζητήστε να σας φέρουν τον Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή (ΑΕΑ).
• Βεβαιωθείτε ότι η περιοχή γύρω από το θύμα είναι ασφαλής για το θύμα αλλά και τον διασώστη και ότι δεν υπάρχει νερό ή μεταλλικά αντικείμενα σε επαφή με το θύμα.
• Ξεκινήστε ΚΑΡΠΑ, έως ότου έρθει ο απινιδωτής.
• Ανοίξτε τον απινιδωτή (ΟΝ) και ακολουθήστε τις φωνητικές και οπτικές οδηγίες που θα σας δώσει ο απινιδωτής.
• Αφαιρέστε τα ρούχα από τον θώρακα του θύματος.
• Κολλήστε τα αυτοκόλλητα του απινιδωτή στο γυμνό στήθος του θύματος.
• Απομακρυνθείτε, πραγματοποιείται ανάλυση καρδιακού ρυθμού.
•Πιέστε το κουμπί ΣΟΚ.
• Ξεκινήστε ΚΑΡΠΑ.
• Συνεχίστε να ακολουθείται τις οδηγίες του απινιδωτή, μέχρις ότου έρθει εξιδεικευμένη βοήθεια (ΕΚΑΒ).

Πολύ σημαντικό: Ακόμα και να συνέλθει το θύμα, δεν αφαιρούμε τα αυτοκόλλητα μέχρι να έρθει το ΕΚΑΒ. Με τα αυτοκόλλητα συνδεδεμένα, η συσκευή θα κάνει ανάλυση του καρδιακού ρυθμού κάθε 2 λεπτά και θα είναι έτοιμη στη περίπτωση που το θύμα υποστεί νέο επεισόδιο.

 

2

1

Μοιραστείτε αυτή την ανακοίνωση: