Τα φιλοσοφικά φάρμακα του Επίκουρου κατά της δυστυχίας

17 Φεβρουαρίου 2023

KEAPP_LOGO 2020

ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ- ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΔΗΜΟΥ ΠΑΛΛΗΝΗΣ
ΚΛΕΙΤΑΡΧΟΥ & ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ Τ.Κ. 153 44 ΓΕΡΑΚΑΣ / ΤΗΛ. 210 66 19 937

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

13ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας

11 & 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023

Συνδιοργάνωση: Δήμος Παλλήνης και Φίλοι Επικούρειας Φιλοσοφίας «Κήπος Αθηνών» - «Κήπος Θεσσαλονίκης»
Υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής
Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα, Κλειτάρχου και Αριστείδου, Γέρακας
Πληροφορίες: https://epicuros.gr/Symposio/kombos13/programma/

Τα φιλοσοφικά φάρμακα του Επίκουρου κατά της δυστυχίας

Το Σαββατοκύριακο 11-12 Φεβρουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα το 13ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και τήρηση των κατάλληλων μέτρων προστασίας έναντι του κορωνοϊού. Πρόκειται για ένα σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός που συνδιοργανώθηκε από τον Δήμο Παλλήνης και τους Φίλους Επικούρειας Φιλοσοφίας «Κήπος Αθηνών» και «Κήπος Θεσσαλονίκης» υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής.

Περίπου 300 σύνεδροι είχαν την ευκαιρία παρακολουθήσουν ομιλίες που αφορούσαν σε διαχρονικά θέματα που απασχολούν τον κάθε άνθρωπο και όχι ψευτοδιλήμματα της μόδας. Αναδείχθηκαν τα επιστημονικά κριτήρια της αλήθειας και η χρήση τους ως οδηγός για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου από τον Γιώργο Γιώτη, οικονομολόγο και ιδρυτικό μέλος των ellinikahoaxes.gr. Σε μία εξαιρετική ενότητα, ο Ομότιμος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γιώργος Χρούσος συζήτησε τη σχέση της Επικούρειας Φιλοσοφίας με την ψυχική ισορροπία και την ανθεκτικότητα στο στρες, ο Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Χρήστος Γιαπιτζάκης περιέγραψε ένα πρωτοποριακό επιτυχημένο πιλοτικό πρόγραμμα επικούρειας φιλοσοφικής διαχείρισης του στρες και η φιλόλογος Ελένη Μιχοπούλου αναφέρθηκε σε μία καινοτόμο παρέμβαση που συνδυάζει τη Θετική Ψυχολογία και την Επικούρεια Φιλοσοφία.

Ο ιατρός-χειρουργός Γιώργος Γκόνης έδωσε επικούρειες απαντήσεις σε σύγχρονα διλήμματα, η Καθηγήτρια Κολλεγίου Δήμητρα Τσαγκαράκη αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο ανθρωπιστής Επίκουρος αντιμετώπιζε τις γυναίκες ισότιμα με τους άνδρες, ενώ ο Βαγγέλης Μίχος και ο Βασίλης Σφακιανόπουλος συζήτησαν την επικούρεια οικολογική αντίληψη της εθελοντικής δράσης καθαρισμού μεγάλων εκτάσεων σε όλη την Ελλάδα από την οργάνωση «Save Your Hood» («Σώσε την Γειτονιά σου»).

Στις επικούρειες επιρροές δύο κορυφαίων εμπειριστών φιλοσόφων, του Τόμας Χομπς και τουΤζων Λοκ, αναφέρθηκαν αντίστοιχα ο πολιτικός μηχανικός Λεωνίδας Αλεξανδρίδης και η φαρμακοποιός Ευαγγελία Πιτσικάλη. Ο βιολόγος Στρατής Κατάκος αναφέρθηκε στην επικούρεια επίδραση στον Δαρβίνο για τη διατύπωση της θεωρίας της Εξέλιξης και ο φυσικός Γιάννης Αλεξάκης αναφέρθηκε στην επικούρεια προσέγγιση της τυχαιότητας στο σύμπαν και της σύγχρονης περιγραφής της κίνησης Brown. Ο πληροφορικός Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος ανέδειξε την συνεισφορά της επικούρειας σκέψης στην Επιστήμη και στη Νεωτερικότητα, ενώ ο βιοχημικός Αντώνης Καράγιωργας περιέγραψε τις σύγχρονες απόψεις της Διατροφολογίας που αντιστοιχούν στις απόψεις περί εγκράτειας του Επίκουρου. Ο συγγραφέας και Δρ. Φιλοσοφίας Παναγιώτης Τσιαμούρας ανέδειξε τις σχεδόν σύγχρονες ζωοφιλικές περιγραφές του Ρωμαίου επικούρειου ποιητή Λουκρήτιου, που αποτελούν μοναδικό παράδειγμα αποδόμησης του αναίσθητου ανθρωποκεντρισμού.

Η διάσημη γλύπτρια Ασπασία Παπαδοπεράκη ανέλυσε την αντι-επικούρεια διαδρομή της Μοντέρνας Τέχνης που διαρρηγνύει την ανθρωπιστική παράδοση της σχέσης της τέχνης με τον κάθε άνθρωπο. Ο Καθηγητής Χρήστος Γιαπιτζάκης έκανε μια πρωτοποριακή φιλοσοφική ανάλυση του βιβλίου «Ζορμπάς» του Νίκου Καζαντζάκη αναδεικνύοντας την Στωική προσέγγιση του συγγραφέα που περιγράφει με θαυμασμό τον Επικούρειο ήρωα. Η συγγραφέας Αγγελική Μουρατίδου ανέδειξε το διαχρονικό άγχος θανάτου του ανθρώπου από την εποχή του Ομήρου έως τα διαχρονικά φιλοσοφικά φάρμακα του Επίκουρου. Ο Καθηγητής της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου της Κρήτης Δημήτρης Χρηστάκης αναφέρθηκε στην διαχρονική επιστημονική σκέψη του ανθρωπιστή Επίκουρου. Συγκινητικό ήταν το αφιέρωμα της ανακοίνωσης του Καθηγητή Χρήστου Γιαπιτζάκη σε δύο ξεχωριστούς πνευματικούς ανθρώπους με επικούρειες επιρροές, οι οποίοι φώτισαν με το διαφωτιστικό έργο τους τη σύγχρονη Ελλάδα και έφυγαν από τη ζωή το 2022: τον Διονύση Σιμόπουλο, Διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, και τον Ιάσονα Ευαγγέλου, πολυγραφότατο συγγραφέα και υποψήφιο για Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2014.

Στη σύγχρονη Ελλάδα της συνεχιζόμενης ψυχολογικής και κοινωνικοπολιτικής κρίσης, της διάχυτης άγνοιας, της φοβίας και της επακόλουθης ψυχοπαθολογίας, για δέκατη τρίτη συνεχή χρονιά αναδείχθηκε η ανθρωπιστική και διαφωτιστική φιλοσοφία του Επίκουρου και οι θετικές επιδράσεις της στην Ηθική, στην Επιστήμη, στην Τέχνη και γενικότερα στον Σύγχρονο Κόσμο. Η διοργάνωση του Πανελληνίου Συμποσίου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό είναι μια πολιτιστική συνεισφορά των Φίλων της Επικούρειας Φιλοσοφίας στην ελληνική κοινωνία, για να έρθει σε επαφή με τον ανθρωπισμό του Επίκουρου, που προσφέρει μια διαχρονική πνευματική θωράκιση απέναντι στα πανανθρώπινα ψυχολογικά, κοινωνικά και πολιτισμικά αδιέξοδα, με τον απλούστερο αλλά και αρτιότερο τρόπο προσέγγισης μιας ευδαιμονικής ζωής, με φρόνηση, φιλία και αλληλεγγύη, ακόμη και σε δύσκολους καιρούς. Όλες οι ομιλίες βιντεοσκοπήθηκαν και σύντομα θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο.

_DKF0036 DKF_0315 Δήμαρχος_Ζούτσος (002) DKF_0404 _DKF0080 _DKF0100 _DKF0096 DKF_0469 DKF_0342

 

Μοιραστείτε αυτή την ανακοίνωση: