Επιστολή Δημάρχου για τις περικοπές στους Δήμους

06 Σεπτεμβρίου 2012

Αγαπητοί μου συμπολίτες,

Μετά τη νέα αλόγιστη περικοπή στην κρατική επιχορήγηση των δήμων, η οποία αγγίζει το 30% και η οποία έρχεται να προστεθεί στις προηγούμενες μειώσεις των πόρων ύψους 60%, θέλω με την επιστολή μου αυτή να σας ενημερώσω σχετικά με τις συνέπειες αυτών των κυβερνητικών επιλογών τόσο για τους δήμους όσο και για όλους συνολικά τους πολίτες.
Η τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η τοπική αυτοδιοίκηση στο σύνολό της, σε συνδυασμό με την μεταφορά νέων αρμοδιοτήτων, τις ελλείψεις προσωπικού και την απερίγραπτη γραφειοκρατία που μας έχει επιβληθεί, απειλεί πλέον άμεσα με κλείσιμο τους Δήμους, τις κοινωνικές μας υπηρεσίες και τις λειτουργίες που εξυπηρετούν όλους μας σαν πολίτες. Ήδη την τελευταία τριετία αντιμετωπίζουμε μείωση των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για λειτουργικές δαπάνες (ΚΑΠ) κατά 60% και της επιχορήγησης για επενδύσεις (ΣΑΤΑ) κατά 55%.

Συγκεκριμένα στο δήμο μας:
• Στους Δημοτικούς παιδικούς σταθμούς αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα. Σαν δημοτική αρχή έχουμε δημιουργήσει όλες τις προϋποθέσεις και τις υποδομές για την φιλοξενία μεγάλου αριθμού βρεφών και νηπίων (περίπου 600) και κατασκευάζουμε νέους παιδικούς σταθμούς για την κάλυψη των αναγκών του συνόλου των παιδιών του δήμου μας ενώ παράλληλα ενταχθήκαμε και σε πρόγραμμα χρηματοδότησης ΕΣΠΑ με στόχο την μηδενική οικονομική συμμετοχή των γονέων, φέτος όχι μόνο αδυνατούμε να φιλοξενήσουμε περισσότερα παιδιά όπως επιθυμούσαμε αλλά ίσως αναγκαστούμε να τα μειώσουμε στο μισό.
• Προγράμματα Κοινωνικής πολιτικής όπως η Επιμόρφωση Ενηλίκων, η Συμβουλευτική Υποστήριξη, τα ΚΑΠΗ, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Φαρμακείο, το Κοινωνικό Φροντιστήριο, προγράμματα προληπτικής ιατρικής αλλά και τα προνοιακά επιδόματα και άλλες κοινωνικές δράσεις που αποτελούσαν το μοναδικό αποκούμπι του πολίτη, σήμερα που το κοινωνικό κράτος έχει καταρρεύσει, θα σταματήσουν να υλοποιούνται και σε τοπικό επίπεδο.
• Επιπλέον θα πάψουν να υλοποιούνται έργα ανάπτυξης και υποδομής, όπως η κατασκευή και συντήρηση δρόμων, το δίκτυο αποχέτευσης, η κατασκευή και συντήρηση σχολικών και άλλων δημοτικών κτιρίων , έργα πνοής, έργα αναγκαία για το δήμο μας, ένα δήμο με τακτοποιημένα οικονομικά και πλούσιο επενδυτικό πρόγραμμα μέχρι το 2014.
• Αμφίβολο ακόμη είναι αν θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις στοιχειώδεις λειτουργίες όπως το πετρέλαιο θέρμανσης στα σχολεία, η καθαριότητα, τα πολιτιστικά και αθλητικά προγράμματα, λειτουργίες κοινωνικές και ωφέλιμες για τους δημότες.
Αυτή είναι η αλήθεια και τα πραγματικά δεδομένα έτσι όπως διαμορφώνονται.
Για τους λόγους αυτούς, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο σύνολό της, αποφάσισε νέο διήμερο κλείσιμο των Δήμων, Τετάρτη 12 και Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου και ταυτόχρονα συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας, όπου θα επιδιωχθούν συναντήσεις και με τον υπουργό Οικονομικών και το προεδρείο της Βουλής.


Αγαπητοί μου συμπολίτες,

Ζητάμε την κατανόηση σας για τα προβλήματα που θα προκαλέσουν αυτές οι κινητοποιήσεις στην καθημερινή σας ζωή. Είναι ελάχιστη η θυσία που απαιτείται για να εμποδίσουμε την πλήρη και οριστική αποδόμηση των κοινωνικών υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες. Κυρίως όμως ζητάμε την συμπαράστασή και την ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ σας στις κινητοποιήσεις του Δήμου Παλλήνης.
Πρέπει να γίνει αντιληπτό στο σύνολο της τοπικής κοινωνίας ότι εμείς ως δήμος και κατ΄ επέκταση όλοι εμείς ως πολίτες θα πληρώσουμε το πραγματικό κόστος αυτών των περικοπών.
Αν δε αγωνιστούμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ σήμερα το αύριο θα είναι δυσβάσταχτο για όλους.
Μέσα από την παλλαϊκή συμμετοχή μας, ας απαντήσουμε με ένα μεγάλο ΟΧΙ στον οικονομικό μαρασμό του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης που αποτελεί έναν από τους τελευταίους προμαχώνες διατήρησης της κοινωνικής συνοχής και κοινωνικής προσφοράς προς τους πολίτες.

Με εκτίμηση ,

Δήμαρχος Παλλήνης

Θανάσης Ζούτσος

Μοιραστείτε αυτή την ανακοίνωση: