8ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

10 Φεβρουαρίου 2018

10-11 Φεβρουαρίου 2018 - Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα, Αθήνα

Κλειτάρχου & Αριστείδου, Γέρακας - Τηλέφωνο: 210 6619937

Συν-Διοργάνωση:

Δήμος Παλλήνης,

Φίλοι Επικούρειας Φιλοσοφίας

«Κήπος Αθηνών», «Κήπος Θεσσαλονίκης»

 

Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

17.00-17.10 Έναρξη συμποσίου Αθανάσιος Ζούτσος, Δήμαρχος Παλλήνης

17.10-17.30 Χαιρετισμοί

 

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ Παρουσίαση: Χριστίνα Τούμπα, Έλενα Καπράλου

17.30-18.00       Ενότητα Α: ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ

17.30-17.40       Εγκώμιο Επίκουρου, Θανάσης Χαλκιάς

17.40-18.00       Εισαγωγή στην Επικούρεια Φιλοσοφία,Τάκης Παναγιωτόπουλος

18.00-18.55       Ενότητα Β: ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ

18.00-18.15       Επικούρεια ψυχοθεραπεία με παρρησία, Χρήστος Γιαπιτζάκης

18.15-18.30       Το έργο του Φιλόδημου “Περί οργής”, Πάνος Αλεξανδρόπουλος

18.30-18.45       Η ανελευθερία του εξαρτημένου ατόμου και η επικούρεια
                           απελευθέρωση της ψυχής του,
Παναγιώτης Γεωργάκας

18.45-19.05       Έλεγχος του στρες και Επικούρεια φιλοσοφία, Γιώργος Χρούσος

19.05-19.25       Διάλειμμα - Επιτοίχιες Ανακοινώσεις

19.25-19.40       Μουσικό Ανθολόγιο: Ουράνια Σώματα και Τραγούδια Φιόρη Μεταλληνού

19.40-20.30       Ενότητα Γ: ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

19.40-19.55       Η ελεύθερη βούληση στην Επικούρεια φιλοσοφία,
                          
Δημήτρης Λιαρμακόπουλος

19.55-20.10       Ελεύθερος άνθρωπος, πορεία από το σκότος προς το φως,
                          
Δημήτρης Παναγιωτόπουλος

20.10-20.30       «Εν Δυνάμει» (απόσπασμα ταινίας)
                           Θεόδωρος Μαραγκός

20.30-21.00       Συζήτηση: «Ψυχική υγεία, ελευθερία και ηδέως ζην»
                          
Συντονιστής: Χρήστος Γιαπιτζάκης
                           Πάνελ Φίλων Κήπου Αθηνών – Φίλων Κήπου Θεσσαλονίκης
                           Συζήτηση με το Κοινό

22.00    Συμπόσιο σε ταβέρνα («Τέλης», Πεντέλη)

 

Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

Η ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ

 

10.00-11.30       Ενότητα Δ: ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

10.00-10.15       Σημασία σοφού και φιλίας στον Επίκουρο σε σύγκριση με τον Πλάτωνα,
                           Γιώργος Σκουλάς

10.15-10.30       Η φανταστική επιβολή της διανοίας ως κριτήριο της αλήθειας
                           Δημήτρης Δημητριάδης

10.30-10.45       Μονταίνι και επικούρεια ηδονή, Λεωνίδας Αλεξανδρίδης

10.45-11.00       Η πρόσληψη του Επίκουρου από Έλληνες διαφωτιστές στην Βιέννη,
                          
Ηλίας Τεμπέλης

11.00 -11.15      Η κριτική του Λένιν στην κριτική του Χέγκελ για τον Επίκουρο
                          
Δημήτρης Ντούσας

11.15 -11.30      Ο θάνατος στα κείμενα του Φιλόδημου και του Λουκρήτιου
                          
Γιάννης Αβραμίδης

11.30-11.45       Διάλειμμα - Επιτοίχιες Ανακοινώσεις

11.45 -12.30      Ενότητα Ε: ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

11.45-12.00       Ο Επικούρειος πολιτικός, Δημήτρης Άλτας

12.00-12.15       Επίκουρος και οικονομική θεωρία, Gerald Gutenschwager

12.15-12.30       Η Επικούρεια φιλοσοφία ως ανάχωμα στην παραπληροφόρηση
                          
Γιώργος Γιώτης

12.30-13.15       Ενότητα ΣΤ: ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ

12.30-12.45       Επικούρεια φιλοσοφία και ποίηση
                          
Ελένη Καπράλου-Λίτσα Πιτσικάλη

12.45-13.00       Τα κριτήρια για την Τέχνη κατά τον Φιλόδημο
                          
Αριστοτέλης Κερασοβίτης

13.00-13.15       Καλλιτεχνική φωτογραφία και Επικούρεια φιλοσοφία
                          
Άννα Παγοροπούλου

13.30-14.00       Συζήτηση: «Κοινωνικό ηδέως ζην»
                          
Συντονιστής: Αντώνης Μπιλίσης
                           Πάνελ Φίλων Κήπου Αθηνών – Φίλων Κήπου Θεσσαλονίκης
                           Συζήτηση με το Κοινό

 

Ομιλητές

Λεωνίδας Αλεξανδρίδης - Είναι Πολιτικός Μηχανικός και ζει στην Αθήνα. Έχει αρθρογραφήσει, έχει δώσει διαλέξεις και έχει μεταφράσει πολλά κείμενα για την Eπικούρεια φιλοσοφία για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Είναι μέλος των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας "Κήπος Αθηνών"

Πάνος Αλεξανδρόπουλος - Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι εκπαιδευτικός. Έχει δώσει διαλέξεις για την Επικούρεια φιλοσοφία και είναι μέλος των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας "Κήπος Αθηνών".

Δημήτρης Άλτας - Είναι Ιατρός Καρδιολόγος και ζει στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο ΑΠΘ (Ιατρική Σχολή). Ιδιωτεύει από το 1992. Ασχολείται με την Αρχαία Ελληνική ιστορία και Φιλοσοφία. Έχει αρθρογραφήσει και έχει δώσει δεκάδες διαλέξεις για την Επικούρεια φιλοσοφία. Είναι μέλος των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας "Κήπος Θεσσαλονίκης".

Γιάννης Αβραμίδης - Ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι εκδότης, μεταφραστής και συγγραφέας. Έχει τον εκδοτικό οίκο ΘΥΡΑΘΕΝ, με μεγάλη προσφορά στην ανάδειξη του πνευματικού πλούτου της ελληνιστικής έως και της ύστερης αρχαιότητας. Έχει επιμεληθεί και εκδώσει σημαντικά έργα της Επικούρειας φιλοσοφίας για πρώτη φορά στην σύγχρονη Ελλάδα.

Παναγιώτης Γεωργάκας- Νευρολόγος - Ψυχίατρος, Συντον. Δ/ντης Ε.Σ.Υ. Επιστημονικά Υπεύθυνος του Προγράμματος Εναλλακτικής "Θεραπείας" Εξαρτημένων Ατόμων (Π.Ε.Θ.Ε.Α.) "ΑΡΓΩ" του Ψ.Ν.Θ. Έχει συγγράψει 4 βιβλία και είχε την επιστημονική επιμέλεια άλλων 2.Πίστευε και πιστεύει ότι η υγεία και η παιδεία συνιστούν μέγιστα κοινωνικά αγαθά και πρέπει να χορηγούνται σε υψηλή ποιότητα δωρεάν. Πίστευε και πιστεύει ότι η Εξάρτηση - η οποιαδήποτε εξάρτηση - συνιστά επαχθέστατο κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο δεν αντιμετωπίζεται παρά μόνο με την κατάθεση ψυχής και όχι με στενές επαγγελματικές αντιλήψεις.

Χρήστος Γιαπιτζάκης - Έχει μισή καταγωγή από την Κρήτη και μισή από την Μακεδονία (Δράμα). Είναι Επίκουρος Καθηγητής Νευρογενετικής στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (περισσότερα στο https://el.wikipedia.org/wiki/Χρήστος_Γιαπιτζάκης). Έχει εκδώσει τα βιβλία "Επικουρείων Δόξαι” και “Φιλοδήμου Περί Παρρησίας”. Έχει αρθρογραφήσει και έχει δώσει δεκάδες διαλέξεις για την Επικούρεια φιλοσοφία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι ιδρυτικό μέλος των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας "Κήπος Αθηνών".

Γιώργος Γιώτης – Ζει στην Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του οικονομικού τμήματος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα. Eίναι διαχειριστής των ιστολογίων antikleidi.com και o-klooun.com, καθώς και ιδρυτικό μέλος της ομάδος των ellinikahoaxes.gr. Είναι από τους πρώτους που ασχολήθηκαν με τη συστηματική διαδικτυακή κατάρριψη ψευδών ειδήσεων στην Ελλάδα.

Δημήτρης Δημητριάδης - Είναι απόφοιτος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Αλεξανδρούπολης με μετεκπαίδευση στη Μαράσλειο. Έχει αρθρογραφήσει και έχει δώσει δεκάδες διαλέξεις για την Επικούρεια φιλοσοφία. Ζει στην Αλεξανδρούπολη.

Τζέραλντ Γκούτενσβαγκερ (Gerald Gutenschwager) - Γεννήθηκε και μεγάλωσε στις ΗΠΑ. όπου ήταν Καθηγητής στην Σχολή Αρχιτεκτονικής, στο Τμήμα Αστικού Σχεδίου στο Πανεπιστήμιο Washington University. Τώρα είναι Ομότιμος Καθηγητής και Επιστημονικός Συνεργάτης στο Τμήμα Μηχανικών, Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο και Επίτιμο Μέλος της Παγκόσμιας Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών.

Ελένη Καπράλου - Γεννήθηκε στην Καλαμάτα. Ζει στην Αθήνα, όπου και εργάζεται ως δικηγόρος. Είναι μέλος των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας "Κήπος Αθηνών".

Αριστοτέλης Κερασοβίτης - Ζει στα Τρίκαλα και είναι ελεύθερος επαγγελματίας. Είναι ιδρυτικό μέλος των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας “Κήπος Τρικάλων”.

Δημήτρης Λιαρμακόπουλος - Γεννήθηκε και ζει στην Θεσσαλονίκη. Απόφοιτος Νομικής του Α.Π.Θ., δραστηριοποιείται στο εμπόριο και τις πωλήσεις. Είναι μέλος των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας "Κήπος Θεσσαλονίκης" και συγγραφέας του βιβλίου “Ευτοπία”, στον Κήπο των Επικουρείων.

Δημήτρης Ντούσας - Είναι δάσκαλος με πλούσιο έργο στα θέματα διάδοσης της γνώσης. Έχει εκδώσει το βιβλίο “Απλά μαθήματα φιλοσοφίας για παιδιά”.

Άννα Παγοροπούλου - Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικό στην Ψυχολογία. Είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει πολυετή εμπειρία στην συστημική και στην γνωσιακή ψυχοθεραπεία με ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον στα θέματα της Ψυχολογίας της Τρίτης Ηλικίας.

Δημήτρης Παναγιωτόπουλος - Είναι Δικηγόρος Παρ' Αρείω Πάγω και ΣτΕ., Καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 2011 επανεξελέγη Πρόεδρος στην International Association of Sports Law (IASL). Έχει λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις στο εσωτερικό και εξωτερικό και παγκόσμια διάκριση στην επιστήμη του Αθλητικού Δικαίου, Johannesburg 2005 με το Βραβείο Aisymnitis. Το έτος 2009 τό American biographical Institute τον ανακήρυξε πρόσωπο της χρονιάς στο Δίκαιο και το 2010 το International Biographical Center, England,του απένειμε το Βραβείο Διακεκριμένης Υπηρεσίας στην Ανθρωπότητα, για την πρωτοπόρα προσπάθεια του στον τομέα του Αθλητικού Δικαίου.

Τάκης Παναγιωτόπουλος- Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει Πληροφορική. Έχει αρθρογραφήσει και έχει δώσει δεκάδες διαλέξεις για την Επικούρεια φιλοσοφία. Είναι ο ιδρυτής και διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου http://www.epicuros.gr ο οποίος κλείνει φέτος 10 έτη λειτουργίας. Είναι ιδρυτικό μέλος των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας "Κήπος Αθηνών".

Λίτσα Πιτσικάλη - Zει στην Αθήνα και είναι Φαρμακοποιός. Είναι μέλος των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας "Κήπος Αθηνών".

Γιώργος Σκουλάς - Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με πλούσιο συγγραφικό έργο.

Ηλίας Τεμπέλης - Αναπληρωτής Καθηγητής Φιλοσοφίας στον Τομέα Ανθρωπιστικών και Πολιτικών Επιστημών, Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.’Eχει πλούσιο ερευνητικό έργο σε τομείς όπως η Νεοπλατωνική φιλοσοφία κατά την ύστερη αρχαιότητα, η φιλοσοφία του Ελληνικού Διαφωτισμού κ.ά

Γιώργος Χρούσος - Ο Γεώργιος Π. Χρούσος είναι καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι επίσης καθηγητής κλινικής στην παιδιατρική, τη φυσιολογία και τη βιοφυσική στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζώρτζταουν. Είναι μεταξύ των 250 πλέον χαρακτηριστικών κλινικών ερευνητών του κόσμου. Συνέγραψε περισσότερες από 1.100 επιστημονικές εκδόσεις, επιμελήθηκε 29 βιβλία, ενώ τα έργα του έχουν χρησιμοποιηθεί περισσότερες από 74.000 φορές. Είναι ο πλέον ανακτημένος κλινικός παιδίατρος και ενδοκρινολόγος στον κόσμο. Είναι ο 37ος πλέον αναγνωρισμένος επιστήμονας στον κόσμο. (περισσότερα στο https://el.wikipedia.org/wiki/Γεώργιος_Χρούσος)

Καλλιτέχνες

Θόδωρος Μαραγκός - Γεννήθηκε στα Φιλιατρά. Σκηνοθέτης, σεναριογράφος, οπερατέρ, animator. Οι ταινίες του, έχουν αγαπηθεί από τον κόσμο, και εκτός από τα βραβεία, έχουν κάνει ρεκόρ εισιτηρίων και συνδυάζουν την καλλιτεχνική με την εμπορική ποιότητα. Έχει σκηνοθετήσει μεταξύ άλλων τις ταινίες «Μάθε παιδί μου γράμματα» (τέσσερα πρώτα βραβεία στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης) και το ντοκιμαντέρ «Black μπεε..» με επικούρεια θεματολογία (βραβείο β’ καλύτερης ταινίας τεκμηρίωσης στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης). (περισσότερα στο https://el.wikipedia.org/wiki/Θόδωρος_Μαραγκός)

Φιόρη Μεταλληνού – Είναι διδάκτωρ και εργάζεται ως ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεσκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και ασχολείται με την ερμηνεία τραγουδιών σχετικών με την επιστημονική της ενασχόληση.

Θανάσης Χαλκιάς - Ηθοποιός και σκηνοθέτης με μεγάλη παρουσία στα θεατρικά δρώμενα. Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής Αρχή της Νέλλης Καρρά και του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αυτή την περίοδο σκηνοθετεί την παράσταση “Μαμά, κι εγώ δεν σ’ αγαπώ” (περισσότερα στο https://thanassischalkias.wordpress.com/ )

Δήμος Παλλήνης

www.pallini.gr

Φίλοι Επικούρειας Φιλοσοφίας

“Κήπος Αθηνών” www.epicuros.gr - “Κήπος Θεσσαλονίκης” www.epicuros.net

Μοιραστείτε αυτή την ανακοίνωση: