ΡΕΣΙΤΑΛ ΚΙΘΑΡΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΙΑΚΩΒΟ ΚΟΛΑΝΙΑΝ

08 Νοεμβρίου 2008 Γέρακας

 

Ο Δήμος Γέρακα και η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Γέρακα, σας προσκαλούν στο ρεσιτάλ κιθάρας με τον διακεκριμένο διεθνώς κιθαριστή ΙΑΚΩΒΟ ΚΟΛΑΝΙΑΝ, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Νοεμβρίου και ώρα 20:30 στο Πολιτιστικό Kέντρο του Δήμου Γέρακα (οδός Κλειτάρχου και Αριστείδου) .

Στο πρώτο μέρος του ρεσιτάλ θα ακουστούν έργα από την αναγέννηση έως τον 20ό αιώνα και θα περιλαμβάνει τα σημαντικότερα έργα της φιλολογίας της κιθάρας, που υπήρξαν καθοριστικά στην εξέλιξη της ισπανικής μουσικής, θα έχει δε ως γενικό τίτλο 300 χρόνια ισπανικής μουσικής.
Το δεύτερο μέρος θα είναι αφιερωμένο στην μουσική του μεγάλου μας δημιουργού Μίκη Θεοδωράκη με ολόκληρο το έργο "Επιτάφιος" διασκευασμένο για κιθάρα από τον Ιάκωβο Κολανιάν.
Τα κείμενα τη παρουσίαση και την απαγγελία των στίχων του Επιτάφιου θα κάνει η παραγωγός του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Κα Ράνια Βισβάρδη.

Για την διασκευή αυτή ο Μίκης Θεοδωράκης αναφέρει:
Τριανταπέντε χρόνια μετά τον Τζων Ουίλιαμς και μερικούς άλλους σπουδαίους κιθαρίστες που ασχολήθηκαν με το έργο μου και ειδικά με τον «Επιτάφιο», έρχεται ο Ιάκωβος Κολανιάν να προσθέσει τη δική του άποψη και μάλιστα σε διπλό ρόλο, του διασκευαστή και του ερμηνευτή.
Στις διασκευές και των οκτώ μερών του έργου για σόλο κιθάρα, βρίσκω ότι αφ’ ενός παραμένει πιστός στο πνεύμα και το γράμμα του «Επιτάφιου», ενώ αφ’ ετέρου του προσφέρει ένα εκπληκτικό «πλάτος» και βάθος εκμεταλλευόμενος όλες τις μεγάλες τεχνικές και εκφραστικές δυνατότητες του σπουδαίου και δύσκολου αυτού οργάνου. Έτσι χωρίς να υποτιμώ τις προηγούμενες προσπάθειες, θα μου επιτραπεί να πω ότι βρίσκω την παρούσα διασκευή ως την πλησιέστερη στο πνεύμα του έργου, ενώ συγχρόνως προσφέρει στον εκτελεστή μεγάλες δυνατότητες μουσικής έκφρασης και τεχνικής ωριμότητας.
Σε ανάλογο ύψος τοποθετώ και τον ερμηνευτή κιθαρίστα Κολανιάν, που σε πολλά σημεία του έργου φαίνεται να αγγίζει τα όρια της τεχνικής και εκφραστικής τελειότητας.
Γεγονός όμως είναι ότι ο «Επιτάφιος» για σόλο κιθάρα, ως σύνολο αποκτά μια καινούρια διάσταση, που είμαι βέβαιος ότι θα εκτιμηθεί δεόντως τόσο από τους γνώστες της μουσικής μου όσο και από το ευρύτερο κοινό.
Θα ήθελα να του ευχηθώ να έχει την μεγάλη επιτυχία που του αξίζει και να του εκφράσω δημοσίως την συγκίνηση και τις ευχαριστίες μου για την αγάπη του προς το έργο μου.

Μίκης Θεοδωράκης Αθήνα, 18.9.2006

 

ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΟΛΑΝΙΑΝ, Βιογραφικό Σημείωμα

Ο διεθνώς διακεκριμένος κιθαριστής Ιάκωβος Κολανιάν, με τις επανειλημμένες του εμφανίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, θεωρείται σήμερα ως ένας από τους σημαντικότερους κιθαριστές της γενιάς του.

Σπούδασε κιθάρα με τον Ευάγγελο Ασημακόπουλο στο Εθνικό Ωδείο απ΄ όπου πήρε και το δίπλωμα του με Α’ Βραβείο και “Αριστείο Εξαιρετικής Επιδόσεως” ενώ διεύρυνε αργότερα τις μουσικές του σπουδές του με σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η καλλιτεχνική του δραστηριότητα ξεκίνησε με ατομικά ρεσιτάλ σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση και συνεργασίες με καταξιωμένους δημιουργούς όπως τους Ν. Μαμαγκάκη, Θ. Αντωνίου, θ. Μικρούτσικο, Ν. Τάτση, Κ. Τζωρτζινάκη κ.α , ενώ παράλληλα συνέπραξε ως σολίστ με όλες σχεδόν τις εδώ ορχήστρες (ΚΟΑ, ΚΟΘ, Καμεράτα, ΕΡΑ κ.ά..)

Το 1989 και με αφορμή τον πρώτο του δίσκο με διασκευές του πάνω σε αρμένικη παραδοσιακή μουσική έκανε περιοδεία στην Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία κ.α. και πραγματοποίησε εμφανίσεις στο BBC, Radio France, Austrian Television (ORF), ενώ δύο χρόνια αργότερα η συνεργασία του με την Κρατική Ορχήστρα της Αρμενίας είχε ως αποτέλεσμα να ερμηνεύσει ως σολίστ πολλά έργα για κιθάρα και ορχήστρα σε διάφορες πόλεις του κόσμου. Με την ίδια ορχήστρα κυκλοφόρησε σε CD και σε παραγωγή της Αυστριακής τηλεόρασης (ORF), το κονσέρτο για κιθάρα και ορχήστρα “Zarhe” του Loris Tjeknavorian ,υπό τη διεύθυνση τού συνθέτη.


Το 2002 κυκλοφορεί ένα νέο του CD από την “Eros music” με τις σουίτες για λαούτο του J.S. Bach σε δική του μεταγραφή για κιθάρα, ενώ την αμέσως επόμενη χρονιά ηχογραφεί, σε δική του και πάλι μεταγραφή, έργα του εθνικού συνθέτη της Αρμενίας Komitas με την εταιρεία “Pomegranate”, ένα CD που βραβεύεται στο Hollywood των ΗΠΑ ως το καλύτερο στην κατηγορία Best Instrumental Album.Η επιτυχία αυτή είχε ως αποτέλεσμα να έχει στο ενεργητικό του πολλές περιοδείες σε πόλεις της Αμερικής και του Καναδά όπως Νέα Υόρκη, Βοστόνη, Σαν Φρανσίσκο, Τέξας Λος Άντζελες, κ.α.

Συνεχίζοντας την επιτυχημένη του συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία “Pomegranate” ηχογραφεί ένα νέο CD με έργα του Augustine Barrios πού ήδη κυκλοφορεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς επίσης και οι διασκευές που έκανε για την κιθάρα σε ολόκληρα τα έργα «Επιτάφιος» και Romancero Gitano του Μίκη Θεοδωράκη, που θα κυκλοφορήσουν σύντομα. σε CD.

Για περισσότερες πληροφορίες : 210-66 04 659
www.gerakas.gr -press@gerakas.gr