ΡΕΣΙΤΑΛ ΚΙΘΑΡΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΔΙΕΘΝΩΣ ΚΙΘΑΡΙΣΤΗ

08 Νοεμβρίου 2008

Ο Δήμος Γέρακα και η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Γέρακα, σας προσκαλούν στο ρεσιτάλ κιθάρας με τον διακεκριμένο διεθνώς κιθαριστή
ΙΑΚΩΒΟ ΚΟΛΑΝΙΑΝ, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Νοεμβρίου και ώρα 20:30 στο Πολιτιστικό Kέντρο του Δήμου Γέρακα
(οδός Κλειτάρχου και Αριστείδου) .

Στο πρώτο μέρος του ρεσιτάλ θα ακουστούν έργα από την αναγέννηση έως τον 20ό αιώνα και θα περιλαμβάνει τα σημαντικότερα έργα της φιλολογίας της κιθάρας, που υπήρξαν καθοριστικά στην εξέλιξη της ισπανικής μουσικής, θα έχει δε ως γενικό τίτλο 300 χρόνια ισπανικής μουσικής.
Το δεύτερο μέρος θα είναι αφιερωμένο στην μουσική του μεγάλου μας δημιουργού Μίκη Θεοδωράκη με ολόκληρο το έργο "Επιτάφιος" διασκευασμένο για κιθάρα από τον Ιάκωβο Κολανιάν.
Τα κείμενα τη παρουσίαση και την απαγγελία των στίχων του Επιτάφιου θα κάνει η παραγωγός του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Κα Ράνια Βισβάρδη.

Για την διασκευή αυτή ο Μίκης Θεοδωράκης αναφέρει:
Τριανταπέντε χρόνια μετά τον Τζων Ουίλιαμς και μερικούς άλλους σπουδαίους κιθαρίστες που ασχολήθηκαν με το έργο μου και ειδικά με τον «Επιτάφιο», έρχεται ο Ιάκωβος Κολανιάν να προσθέσει τη δική του άποψη και μάλιστα σε διπλό ρόλο, του διασκευαστή και του ερμηνευτή.
Στις διασκευές και των οκτώ μερών του έργου για σόλο κιθάρα, βρίσκω ότι αφ’ ενός παραμένει πιστός στο πνεύμα και το γράμμα του «Επιτάφιου», ενώ αφ’ ετέρου του προσφέρει ένα εκπληκτικό «πλάτος» και βάθος εκμεταλλευόμενος όλες τις μεγάλες τεχνικές και εκφραστικές δυνατότητες του σπουδαίου και δύσκολου αυτού οργάνου. Έτσι χωρίς να υποτιμώ τις προηγούμενες προσπάθειες, θα μου επιτραπεί να πω ότι
βρίσκω την παρούσα διασκευή ως την πλησιέστερη στο πνεύμα του έργου, ενώ συγχρόνως προσφέρει στον εκτελεστή μεγάλες δυνατότητες μουσικής έκφρασης και τεχνικής ωριμότητας.
Σε ανάλογο ύψος τοποθετώ και τον ερμηνευτή κιθαρίστα Κολανιάν, που σε πολλά σημεία του έργου φαίνεται να αγγίζει τα όρια της τεχνικής και εκφραστικής τελειότητας.
Γεγονός όμως είναι ότι ο «Επιτάφιος» για σόλο κιθάρα, ως σύνολο αποκτά μια καινούρια διάσταση, που είμαι βέβαιος ότι θα εκτιμηθεί δεόντως τόσο από τους γνώστες της μουσικής μου όσο και από το ευρύτερο κοινό.
Θα ήθελα να του ευχηθώ να έχει την μεγάλη επιτυχία που του αξίζει και να του εκφράσω δημοσίως την συγκίνηση και τις ευχαριστίες μου για την αγάπη του προς το έργο μου.

Μίκης Θεοδωράκης Αθήνα, 18.9.2006

 

ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΟΛΑΝΙΑΝ, Βιογραφικό Σημείωμα

Ο διεθνώς

Μοιραστείτε αυτή την ανακοίνωση: