12ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας-Τα φιλοσοφικά φάρμακα του Επίκουρου στην εποχή μας

01 Μαρτίου 2022

KEAPP_LOGO 2020

ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ- ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΔΗΜΟΥ ΠΑΛΛΗΝΗΣ
ΚΛΕΙΤΑΡΧΟΥ & ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ Τ.Κ. 153 44 ΓΕΡΑΚΑΣ / ΤΗΛ. 210 66 19 937

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
12ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας, 19-20 Φεβρουαρίου 2022 Συνδιοργάνωση: Δήμος Παλλήνης και Φίλοι Επικούρειας Φιλοσοφίας «Κήπος Αθηνών» - «Κήπος Θεσσαλονίκης»
Διαδικτυακή Μετάδοση στο Youtube και στο Facebook Πληροφορίες: www.epicuros.gr

Τα φιλοσοφικά φάρμακα του Επίκουρου στην εποχή μας

Στην σημερινή Ελλάδα της συνεχιζόμενης ψυχολογικής πίεσης πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από σκεπτόμενους συμπολίτες μας το 12ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας, που είναι το μεγαλύτερο πανελλήνιο φιλοσοφικό συνέδριο και παράλληλα το μοναδικό παγκοσμίως που είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στην ανθρωπιστική φιλοσοφία του Επίκουρου.

Το Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας είναι ένας κορυφαίος πολιτιστικός θεσμός που διοργανώνεται επί μία δωδεκαετία από τον Δήμο Παλλήνης και τους Φίλους Επικούρειας Φιλοσοφίας «Κήπος Αθηνών» και «Κήπος Θεσσαλονίκης». Κατά την δεκαετία 2011-2020 το παρακολουθούσαν ζωντανά κάθε έτος 300-500 σύνεδροι στο Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα, στον αρχαίο Γαργηττό, τόπο καταγωγής του φιλοσόφου Επίκουρου. Πέρυσι και φέτος, λόγω της πανδημίας το Πανελλήνιο Συμπόσιο παρακολούθησαν διαδικτυακά περισσότερα από 1000 άτομα μέσω αναμετάδοσης στο Youtube και στο Facebook.

Ο Δήμαρχος Παλλήνης Αθανάσιος Ζούτσος σήμανε την έναρξη του Συμποσίου, το οποίο χαιρέτησαν φίλοι της Επικούρειας φιλοσοφίας από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία, τις Η.Π.Α. και την Αυστραλία. Θέματα που αφορούσαν τα επικούρεια φιλοσοφικά φάρμακα για την ψυχική υγεία και τη διαχείριση του στρες ανέπτυξαν οι Καθηγητές του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Χρούσος και Χρήστος Γιαπιτζάκης (Ιατρική Σχολή) και Βαγγέλης Πρωτοπαπαδάκης (Τμήμα Φιλοσοφίας). Ανάμεσα στις ομιλίες που αναφέρονταν στην επικούρεια προσέγγιση θεμάτων της σύγχρονης εποχής ξεχώρισαν η πρωτότυπη μελέτη ενός αρχαίου παπύρου του επικούρειου φιλοσόφου Φιλοδήμου από τη φιλόλογο Δρα Ελένη Αβδούλου, η περιγραφή των αισθήσεων από τον Επίκουρο που έχει μεγάλη αντιστοιχία με εκείνη της σύγχρονης Επιστήμης από τον φυσικό Γιάννη Αλεξάκη, οι ομοιότητες της αριστοτελικής και της επικούρειας προσέγγισης της φιλίας από τη φιλόλογο Δρα Έλσα Νικολαϊδου, η πρόταση του επικούρειου τρόπου σκέψης στον σύγχρονο μεταβαλλόμενο κόσμο από τον πληροφορικό Τάκη Παναγιωτόπουλο, καθώς και η προτεινόμενη επικούρεια λιτή αειφορία μέσω της απομεγέθυνσης της οικονομίας από τον οικονομολόγο Νίκο Γραικούση.

Στην ενότητα που αφορούσε στην ευρεία διάδοση της Επικούρειας φιλοσοφίας στη Ρωμαϊκή εποχή, που έχει πολλά κοινά με τις σύγχρονες πολυπολιτισμικές ευρωπαϊκές κοινωνίες, ξεχώρισαν οι ομιλίες για τον επικούρειο ποιητή Λουκρήτιο από τον Καθηγητή Λατινικής Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Ακαδημαϊκό Θεόδωρο Παπαγγελή, για τον επικούρειο φιλόσοφο Φιλόδημο από τη φαρμακοποιό Λίτσα Πιτσικάλη, για τον επικούρειο συγγραφέα Λουκιανό από τον ιδρυτή των εκδόσεων Θύραθεν Γιάννη Αβραμίδη, καθώς και για την Επικούρεια φιλοσοφία στα έργα του Κικέρωνα από τον πολιτικό μηχανικό Λεωνίδα Αλεξανδρίδη.

Εντύπωση έκανε η ομιλία για την επικούρεια προσέγγιση της αναγνώρισης των ψευδών ειδήσεων στο διαδίκτυο από τον οικονομολόγο και ιδρυτικό μέλος των ellinikahoaxes.gr Γιώργο Γιώτη και τον δικηγόρο Αντώνη Μπιλίση.
Επιπλέον, φέτος για πρώτη φορά στο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας υπήρξε μία ενότητα στα αγγλικά με διεθνείς μελετητές της Επικούρειας φιλοσοφίας από την Ευρώπη (Ελλάδα και Ιταλία), τις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Ο Καθηγητής Ιατρικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστος Γιαπιτζάκης αναφέρθηκε στον Επιστημονικό Ανθρωπισμό του Επίκουρου ως τη βέλτιστη πρόταση για την ανθρωπότητα στη δύσκολη εποχή μας και στη συνέχεια διηύθυνε τη συζήτηση με τους διεθνείς και Έλληνες συνέδρους.

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα ξεχώρισε η δραματουργική ανάγνωση του ποιήματος
«Θρίαμβος» του Κωστή Παλαμά από τον ηθοποιό Γεράσιμο Γεννατά. Το ποίημα αναφέρεται στον θρίαμβο εκπολιτισμού, που πέτυχε ο Ρωμαίος επικούρειος Λουκρήτιος με το μεγαλειώδες διαχρονικό ποίημά του «Περί της φύσεως των πραγμάτων» και την τεράστια διαφορά που είχε με τους θριάμβους των λαφυραγωγών στρατηγών της Ρώμης.

Για δωδέκατη συνεχή χρονιά, δόθηκε η ευκαιρία στην ελληνική κοινωνία να έρθει σε βιωματική επαφή με τον επιστημονικό ανθρωπισμό της φιλοσοφίας του Επίκουρου, που προσφέρει μια διαχρονική πνευματική θωράκιση απέναντι στα πανανθρώπινα ψυχολογικά, κοινωνικά και πολιτισμικά αδιέξοδα, με τον απλούστερο αλλά και αρτιότερο τρόπο προσέγγισης μιας ευδαιμονικής ζωής, με φρόνηση, φιλία και αλληλεγγύη, ακόμη και σε δύσκολους καιρούς.

Το βιντεοσκοπημένο Συμπόσιο μπορείτε να παρακολουθήσετε στην διεύθυνση:www. epicuros.gr

Μοιραστείτε αυτή την ανακοίνωση: