11ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

11 Φεβρουαρίου 2021

KEAPP_LOGO 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

11ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας

Για 11η συνεχή χρονιά και εν μέσω της πανδημίας διοργανώνεταιτο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας. Ο τόπος και ο χρόνος δεν είναι τυχαίος.Το ιστορικό 1ο Πανελλήνιο Συμπόσιο πραγματοποιήθηκε το Φεβρουάριο του 2011 στην Αθήνα με πρωτοβουλία των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας «ΚΗΠΟΣ» και την αμέριστη στήριξη του Δήμου Γέρακα(κατόπιν Δήμου Παλλήνης), προς τιμή του μεγάλου Αθηναίου Φιλόσοφου Επίκουρου, ο οποίος κατάγονταν από τον αρχαίο Αθηναϊκό Δήμο Γαργηττού και ο οποίος σήμερα ταυτίζεται με το Γέρακα.
Η επιλογή της ημερομηνίας διεξαγωγής του συμποσίου έγινε ώστε να συμπίπτει με τον μήνα που γεννήθηκε ο μεγάλος φιλόσοφος.

Μετά από πρόταση του Δημάρχου Παλλήνης κου Αθανασίου Ζούτσου, το Συμπόσιο πραγματοποιείται σε μόνιμη βάση στον τόπο καταγωγής του φιλοσόφου Επίκουρου, το σημερινό Γέρακα του Δήμου Παλλήνης, ως κληρονόμο του αρχαίου Δήμου Γαργηττού, τον Φεβρουάριο κάθε έτους με ελεύθερη είσοδο.

Το 11ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας θα διεξαχθεί στις 20 και 21 Φεβρουαρίου ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ λόγω των μέτρων της πανδημίας, διοργανώνεται από τον Δήμο Παλλήνης και τους Φίλους Επικούρειας Φιλοσοφίας "Κήπος Αθηνών" και "Κήπος Θεσσαλονίκης" και τελείται υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής.

Ο σύνδεσμος για την παρακολούθηση του Συμποσίου διαδικτυακά είναι: https://us02web.zoom.us/j/88418959272

Στο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας δίνεται η ευκαιρία για βιωματική προσέγγιση της Επικούρειας φιλοσοφίας, η οποία προσφέρει μια διαχρονική πνευματική θωράκιση απέναντι στα πανανθρώπινα κοινωνικά αδιέξοδα. Το επιστημονικό, ανθρωπιστικό και ψυχοθεραπευτικό μήνυμα του Επίκουρου εκφράζει τον απλούστερο αλλά και αρτιότερο τρόπο προσέγγισης μιας ευδαιμονικής ζωής, με φιλία και αλληλεγγύη, ακόμη και σε δύσκολους καιρούς, που διαφέρει ουσιωδώς από το πρόταγμα και την απαίτηση της "ευημερίας" όπως το αντιλαμβάνονται οι περισσότεροι πολίτες σήμερα στη χώρα μας και διεθνώς.

Το κεντρικό θέμα του 11ου Συμποσίου είναι:

Αφιέρωμα στα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασηςμε τρεις ενότητες την πρώτη ημέρα Σάββατο 20 Φεβρουαρίου:
α) Επικούρειες επιδράσεις στον προεπαναστατικό Νεοελληνικό Διαφωτισμό
β) Επικούρειες επιδράσεις στην Ελληνική Επανάσταση
γ) Επικούρειες επιδράσεις στην μετεπαναστατική Ελλάδα

Την δεύτερη ημέρα του Συμποσίου την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου θα υπάρχουν οι εξής ενότητες:
α) Επικούρεια φιλοσοφία και οι άλλες φιλοσοφικές σχολές της Αρχαιότητας
β) Επικούρεια προσέγγιση και Σύγχρονοι προβληματισμοί

Πληροφορίες και πρόγραμμα στο www.epicuros.gr

 

epicuros-athens2021-02

 

 

Μοιραστείτε αυτή την ανακοίνωση: