Παιδεία

 

ΚΔΑΠ - ΜΕΑ

Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Νέων με ειδικές ανάγκες (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ) είναι ένας φορέας που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του πρώην Δήμου Παλλήνης το 2004, και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό ταμείο (Ε.Κ.Τ.) στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ).

 

Η σημαντική αυτή δομή εξυπηρετεί μία ευαίσθητη κοινωνική ομάδα και έρχεται να καλύψει την ανάγκη ένταξης-κοινωνικοποίησης-δημιουργικής απασχόλησης ατόμων με ειδικές ανάγκες.


Απευθύνεται σε παιδιά και νέους με ειδικές ανάγκες καθώς επίσης και στις οικογένειές τους.

Στόχοι του προγράμματος είναι:
• η δημιουργική απασχόληση, η ψυχαγωγία των παιδιών και η αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους
• η κοινωνική τους ένταξη
• η στήριξη του οικογενειακού περιβάλλοντος
• η βελτίωση της ποιότητας της ζωής των παιδιών και των οικογενειών τους
• η εκπαίδευση των γονέων μέσα από την πραγμάτωση επιμορφωτικών σεμιναρίων
• η δραστηριοποίηση και η συμμετοχή των παιδιών στα δρώμενα της πόλης (κοινωνικές, πολιτιστικές, αθλητικές εκδηλώσεις)
Οι παραπάνω στόχοι πραγματώνονται μέσα από την εφαρμογή του προγράμματος δραστηριοτήτων του Κέντρου που περιλαμβάνει πολλαπλές ενασχολήσεις που αφορούν
• τη δημιουργική απασχόληση (μαγειρική, ζωγραφική, χειροτεχνία, επιτραπέζια παιχνίδια, μουσική, ομαδικά παιχνίδια, κατασκευές)
• την κοινωνικοποίηση (εκδρομές, παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων, εκπαιδευτικές επισκέψεις, συμμετοχή σε εκδηλώσεις άλλων φορέων της πόλης μας)
• τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και της ποιότητας ζωής τους (φυσικοθεραπεία, πρόγραμμα γυμναστικής, και βασικές αρχές αυτοεξυπηρέτησης)

Για την εύρυθμη λειτουργία της δομής απαιτείται η πρόσληψη επιπλέον προσωπικού και συγκεκριμένα: 1 τεχνικό εκπαιδευτή, 1 γυμναστή καθώς και 1 βοηθητικό προσωπικό.

Η δομή λειτουργεί σε κτίριο που παραχωρείται από το Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (Π.Ν.Α) στο οποίο παρατηρούνται διάφορες φθορές που χρήζουν άμεση αποκατάσταση.

Στην παρούσα φάση έχει ήδη υποβληθεί αίτηση συμμετοχής στην πρόκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υλοποίηση πράξεων στο πλαίσιο της δράσης «Εναρμόνηση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» στην Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Α.Ε (Ε.Ε.Τ.Α.Α) για τα επόμενα δύο χρόνια.

 

ΠΑΙΔΕΙΑ & ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΌΣ


Σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 27ης Νοεμβρίου 2009, το έτος 2011 ανακηρύχθηκε «Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντικών Δραστηριοτήτων που προωθούν την ενεργό συμμετοχή του πολίτη» (εν συντομία «Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού»). Βασικός στόχος του Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού είναι η ενθάρρυνση και η υποστήριξη-κυρίως μέσω ανταλλαγής εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών– των προσπαθειών που καταβάλλουν η Ένωση, τα κράτη μέλη και οι τοπικές και περιφερειακές αρχές για τη δημιουργία των συνθηκών εκείνων στην κοινωνία των πολιτών οι οποίες ευνοούν τον εθελοντισμό καθώς και η ενίσχυση της προβολής των εθελοντικών δραστηριοτήτων. Ο στόχος αυτός επιμερίζεται σε τέσσερις βασικούς άξονες:

1) Δημιουργία περιβάλλοντος κατάλληλου για τον εθελοντισμό στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης
2) Ενίσχυση των διοργανωτών εθελοντικών δραστηριοτήτων για βελτίωση της ποιότητας των εθελοντικών δραστηριοτήτων
3) Αναγνώριση των εθελοντικών δραστηριοτήτων
4) Ευαισθητοποίηση για την αξία και τη σημασία του εθελοντισμού


Σε συνεργασία με σχολεία, μη κυβερνητικούς οργανισμούς και σύλλογος θα διοργανωθούν μια σειρά δράσης ευαισθητοποίησης των νέων και των παιδιών για την σημασία και τα οφέλη του εθελοντισμού.

Οι δράσεις « μαθαίνω μέσα από το εθελοντισμού» μας δείχνουν πως οι άνθρωποι αποκτούν γνώσεις, αξιοποιούν τις ικανότητές τους και επεκτείνουν το κοινωνικό τους δίκτυο μέσα από το Εθελοντισμό, πράγμα που συχνά μπορεί να τους ανοίξει νέες ή καλύτερες προοπτικές απασχόλησης, και να συμβάλει στην προσωπική και κοινωνική τους ανάπτυξη.

 

Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Μάθε περισσότερα